Psychiatria (Edra Urban & Partner, 2018)
Zawiera: Norma zdrowia psychicznego; Układ nerwowy człowieka-co jest istotne dla psychiatry? Psychopatologia; Choroba psychiczna wczorej i dziś- krótka historia psychiatrii; Jak prawidłowo przeprowadzić badanie psychiatryczne; Zaburzenia psychiczne organiczne, włącznie z zespołami objawowymi (F00-F09); Zaburzenia psychiczne i zachowania spowodowane używaniem substancji psychoaktywnych (F10-F19); Schizofrenia, zaburzenia typu schizofernii i urojeniowe (F20-F19); Zaburzenia nastroju (afektywne) (F30-F39); Zaburzenia nerwicowe, związane ze stresem i pod postacią somatyczną (F40-F48); Zespoły behawioralne związane z zaburzeniami fizjologicznymi i czynnikami fizycznymi (F50-F59); Zaburzenia osobowości i zachowania dorosłych (F60-F69); Niepełnosprawność intelektualna (F70-F79); Zaburzenia rozwoju psychologicznego (F80-F89); Zaburzenia zachowania i emocji rozpoczynające się zwykle w dzieciństwie i w wieku młodzieńczym (F90-F98); Jak możemy pomagać?; Prawo a psychiatria, czyli psychiatra jako biegły w sądzie oraz paternalizm w psychiatrii.
Piotr Gałecki, Agata Szulc.
Keywords: Zaburzenia psychiczne; Psychiatry; Psychiatria